Közösségi pszichiátriai ellátás

A szolgáltatást Jászberényi kistérség településein élők vehetik igénybe.

Az ellátási forma az otthonukban élő, nem veszélyeztető állapotú pszichiátriai betegeknek nyújt segítséget, akiknek a betegsége ambuláns szakellátás mellett egyensúlyban tartható, és akik önálló életvitelükben, valamint szociális helyzetük javításában igényelnek segítséget.

A szolgáltatás célja

A pszichiátriai betegek lakókörnyezetben történő gondozása, továbbá gyógyulásuk és rehabilitációjuk elősegítése, valamint társadalmi, közösségi integrációja, illetve re-integrációja, ártalomcsökkentés és prevenció.

A szolgáltatás feladata

A közösségi pszichiátria közösségi alapú, tehát a pszichiátriai ellátás és a pszicho-szociális rehabilitáció minden lehetséges formáját biztosítja a kliens otthonában és annak környezetében. Fő célja, hogy a kliensek integrált és teljes jogú tagjai maradjanak a társadalomnak, és rehabilitációjuk során re- integrálódjanak a közösségbe. Ennek érdekében a gondozás és a rehabilitáció a legnagyobb mértékben támaszkodik a természetes közösségi erőforrásokra, amelyeknek szereplőivel szoros együttműködésre törekszik, őket is támogatva és megerősítve.

A közösségi ellátást végző személy munkájának lényeges eleme a családgondozás, mely magába foglalja az egészségi és pszichés állapot javítását, a krízishelyzetek megelőzését, krízisintervenciót, családi kapcsolatok javítását, gyógyszeres terápiába való segítségnyújtást, folyamatos kapcsolattartást a pszichiátriai gondozóval, háziorvossal.

Az ellátás igénybe vételének módja, feltételei

A szolgáltatás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő vagy törvényes képviselője kérelmére történik. A kérelem előterjesztésekor mellékelni kell a pszichiáter vagy neurológus szakorvos szakvéleményét (ambuláns kezelőlap, zárójelentés) a pszichiátriai betegség fennállásáról. Az ellátás igénybevételéről a szolgáltatást nyújtó és az ellátást igénybe vevő vagy törvényes képviselője megállapodást köt.

SZOLGÁLTATÁSUNK INGYENES!

Ellátásunk a hét öt napján hétfőtől péntekig vehető igénybe.